PROJEMİZ
100 SENE 100 NESNE
NEDİR?

Cumhuriyet’in 100 yıllık tarihini 100 nesne ile alternatif bir şekilde anlatmayı hedefleyen bu dijital ansiklopedi projesi, 2021 yılında başladı. Gerek yürütücü ekibiyle gerekse de yazar kadrosuyla büyük ölçüde barış akademisyenlerinin bir eseri olan proje, İsveç Konsolosluğu ve EED (European Endowment for Democracy) desteğiyle, CDPR (Center for Democracy and Peace Research) ve Kültürhane tarafından yürütüldü.

ALTERNATİF BİR
TARİH ANSİKLOPEDİSİ

Bu ansiklopedide anlatının odağına, toplumsal hayatın her anını betimleyen, biçimlendiren, anlamlandıran nesneleri koyduk. Onları, geçirdikleri dönüşüm ve taşıdıkları süreklilikler açısından inceleyerek farklı zamanları, mekânları ve olayları çok daha derinlikli bir şekilde anlamaya çalıştık. Bu anlamda, çalışma kapsamında nesneler birer mercek görevini görüyor; özneleri veya tarihi olayları anlatının merkezine yerleştiren klasik tarih yaklaşımının yerine merkeze nesne geldiğinde, anlatının da anlatıcının da dili ve bakışı ister istemez değişiyor. Birbiriyle hiç ilgisi yokmuş gibi görünen olaylar bağlanıyor, farklı dönemlerden kişiler aynı hikâyede yer alabiliyor. Kişisel ve kolektif hafızalar, özel ile kamusal tarih birbirine eklemleniyor. Resmi tarihin görmezden geldiği, sesi duyulmayanların, ezilenlerin yahut dışlananların kamusal alanda duyuramadığı anlatılar dile geliyor.

730 GÜN
YAYIN

Yüzlerce nesneyle ilgili sosyal medya paylaşımları hazırladık. Kimi nesneler üzerinde atölyelerde, söyleşilerde birlikte düşündük.

242
GÖNDERİ

Paylaştığımız nesnelerle ilgili tanıklıkları, bilgileri topladık. Anıları çizimlere döktük.

100
NESNE

Belirlenen nesneler ve yazarlarla 100 nesne 100 sene ansiklopedisi yazıya dökülmeye hazır hale geldi.

ll
İÇERİK

Web sitesindeki yazılarda gündelik hayata, tarihsel kişi ve olaylara, anlatılmayan öznel hikâyelere, edebiyat ve sinemaya ilişkin pek çok şey okuyacaksınız. Nesneler, yüklendikleri anlamların yanısıra sundukları bağlantılarla da daha ileri okuma ve araştırma yapmak isteyenlere pencere açıyor. Her yazının sonunda, ilişkili başka nesnelere de geçmek ve okumayı sürdürmek mümkün. Ayrıca, birkaç nesneye dair yapılmış mini belgeseller de oldukça zengin bir içerik barındırıyor.

Hepimizin aşina olduğu, hayatımızın ortasında duran nesnelerin bambaşka hikâyeler barındırabileceği, çoğunlukla tarihsel bir anlam atfetmediğimiz nesnelerin dahi toplumsal tarihte çok farklı anlatılarla yüklü olabileceğini gösteren bu çalışmanın alternatif bir tarihsel anlatı olarak keyifli bir iz sürme imkânı sunmasını diliyoruz.

TEŞEKKÜR

Projenin her aşamasında katkılarını ve desteğini esirgemeyen dayanışma akademilerine ve isimlerini tek tek sayamadığımız barış akademisyenlerine, işbirlikleri için Hafıza Merkezi, Göç Araştırmaları Derneği, Kaos-GL ve OTSA’ya çok teşekkür ederiz.

YASAL UYARI

Bu sitede yayınlanan yazılar Creative Commons gayri ticari 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır. Yazılardan alıntı yapmanız durumunda kaynak göstermenizi ve yazının bağlantısını paylaşmanızı rica ederiz. Sitede bulunan içeriği ticari amaçla kullanamayacağınızı hatırlatmak isteriz. Sitede kullanılan görseller telife tabidir, kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve kullanılamaz.

ÖN ÇALIŞMALAR
BİR TANI(DI)K NESNE
Her konukla kendilerinin seçtiği bir nesnenin tanıklığında ülke tarihini konuştuğumuz bir sohbet dizisi yaptık.
BİR NESNE BİR ANI
Sosyal medya hesaplarımıza gelen yorumlardan veya atölye katılımcılarının anlattıklarından derlediğimiz, ‘bir nesne’ ile ilgili çarpıcı bir an’ı, ilginç bir anıyı dile getiren hikayelere yer verdik. Hikayeler Aslı Alpar’ın mahir elinden çizgiye döküldü.
KAYNAK KILAVUZU
100 Sene 100 Nesne Ansiklopedi Projesi kapsamında Sinan Çetin tarafından hazırlanmış olan bu kılavuz, bilgisayar başından ayrılmadan bir tarama yapmak isteyenlerin başvurabilecekleri, ön plana çıkan dijitalleştirilmiş tarihsel kaynakları listelemeyi amaçlıyor ve 350 dijital kaynağa erişim sağlıyor.